3 kripto valute, ki skrbijo za vašo zasebnost

Altcoini, ki skrbijo za vašo zasebnost

Bitcoin je ni popolnoma anonimen.

Čeprav je res, da vam ni treba povezati svojega pravega imena ali telefonske številke s transakcijo Bitcoin, obstaja več načinov za razveljavitev računa.

Vsaka kripto valuta ima neko obliko blockchaina, ki hrani večne transakcije, ki so se kdajkoli zgodile v njenem sistemu. Vsakdo lahko prenese to verigo blokov in si ogleda to zgodovino, jo analizira in kopira.

Sledi vsakega Bitcoina, na primer, lahko razkrijejo njegove lastnike in končne upravičence do denarja. Večina blokovskih verig altcoin, usmerjenih v zasebnost, spremeni kriptografske podpise Bitcoina v tehnike, da bi ta sled postala bolj nejasna.

Nezadovoljeni s pomanjkanjem zasebnosti Bitcoina, kup kriptografov in programerjev si je ustvaril alternativne kriptovalute (ali altcoine), ki zagotavljajo močnejše zaščite zasebnosti in otežujejo sledenje sredstev, ugotovite, koliko imate v lasti ali katera plačila narediš.

3 altcoini, ki na prvo mesto postavljajo vašo zasebnost:

Monero

Glavna značilnost: Zvonjenje podpisov
Ustvarjeno: Aprila 2014 pod imenom BitMonero
Oznaka: XMR
Skupna tržna kapitalizacija: 1,3 milijarde ameriških dolarjev
Spodaj: Velika velikost (kB) transakcij
Transakcije na dan: ~ 4.000
Skupna velikost blokov: 29,2 GB

Funkcija zasebnosti: Zvonjenje podpisov

Monero je uveljavil koncept zvonjenja. Podpis v obroču dokazuje, da je nekdo v skupini ljudi nekaj podpisal, vendar ne razkriva, kdo.

Predstavljajte si, da stojite pred desetimi omaricami, od katerih ima vsaka neznano število kovancev. Zdaj lahko dokažete, da imate ključ do ene od teh omaric, vendar vam ni treba pokazati katere.

Šele med transakcijo kovance odklenete in prenesete nekomu drugemu in samo vi in ​​oni bodo vedeli, koliko kovancev ste prenesli.

  Kaj so pametna mesta?

Kritika:

Monero je deležen kritik, saj ga je težko uporabljati, še posebej za novince. Njihov razvoj se osredotoča na osnovno arhitekturo kovanca in ne na gradnjo denarnic ali preproste integracije. Dolgo časa je bil edini način za interakcijo z denarnico Monero prek vmesnika ukazne vrstice.

Podpisi v obroču so prav tako zelo dragi, čas izračunavanja za preverjanje pa je razmeroma dolg. Podpisi zahtevajo veliko podatkov (posamezna standardna transakcija je lahko večja od 15kB v primerjavi s 260 bajti v Bitcoin). Seveda je treba podatke tudi prenesti in shraniti, zaradi česar je blok verig s podpisi zvonjenja izziv za povečanje navzgor.

Črtica

Glavna značilnost: Coinjoin
Ustvarjeno: Januarja 2014 pod imenom Darkcoin
Oznaka: DASH
Skupna tržna kapitalizacija: 2 milijardi ameriških dolarjev
Spodaj: Neprikazuje predpostavke o zasebnosti in varnosti
Transakcije na dan: ~ 5.000
Skupna velikost blokov: 4 GB

Funkcija zasebnosti: Coinjoin

Dash uporablja mehanizem Coinjoin (ki je na voljo tudi za Bitcoin), več uporabnikov svoje transakcije poveže v eno, kar opazovalcu oteži, da vidi, kateri vložki pripadajo kateri izhodi (glej zgornjo grafiko). Še vedno pa je mogoče ugotoviti, na katerem naslovu je veliko sredstev.

Kritika:

Kritiki obtožujejo Dash-a, da deluje kot profesionalno podjetje in ne kot decentralizirana ekipa. Strah je, da bi napadalci projekta, na primer vlade, morali ogrožati samo eno organizacijo, da bi spodkopali kriptovalute. Ker se Dash bolj osredotoča na trženje kot na razvijanje kovanca, lahko to tudi spodbudi varnostne prioritete. Na primer, zadnja zaveza do njihovega skladišča Github je bila pred več kot pol leta.

Mehanizem Coinjoin je deležen kritik zaradi nezadostne rešitve zasebnosti, ki ob pravilni izvedbi ne bi potrebovala nove verige blokov. Glavna prednost Dash-a pred Bitcoin-jevim Coinjoinom je, da ga morajo vsi v Dash-u uporabljati, kar pomeni, da se uporabniki ne držijo toliko za vrednotenje svoje zasebnosti.

  Kako varno zamenjati stare ali poškodovane trde diske

Obstajajo pa tudi pomisleki, da bi napačna izvedba Coinjoina še vedno odprla uporabnike za deanonimizacijo, kot prikazuje spodnja slika.

Naj bo Bitcoin anonimen z Joinmarketom.

ZCash

Glavna značilnost: Dokazi z ničelnim znanjem
Ustvarjeno: Oktober 2016
Oznaka: ZEC
Skupna tržna kapitalizacija: 600 milijonov ameriških dolarjev
Spodaj: Malo jih uporablja dokazila o nič
Transakcije na dan: ~ 5000 (od tega 12 pri uporabi funkcij polne zasebnosti)
Skupna velikost blokov: 7,7 GB

Funkcija zasebnosti: dokazila o ničelnem znanju

Koncept ničelnega znanja je pokazati, da poznate rešitev problema, ne da bi razkrili rešitev.

Predstavljajte si, da imate pred seboj dva kovanca, enega svojega in drugega v lasti nekoga drugega. Dokazi z ničelnim znanjem vam omogočajo, da brez dvoma pokažete, da imate enega od kovancev, ne da bi razkrili, kateri je. S to funkcijo lahko dokažete, da imate kovance, ne pa, katere kovance imate v lasti – nihče ne more videti, koliko kovancev imate, čeprav poznajo vaš naslov.

Kritika:

Prizorišče ciferpunk kritizira ZCash, da je podjetje, ne pa decentralizirana skupina ljudi. ZCash je zbral denar pri podjetjih Venture Capital, 20% nagrade za rudarjenje ZCash pa se vrne tem zgodnjim vlagateljem.

Celovitost dokazov o ničelnem znanju je odvisna od začetne slovesnosti ustvarjanja ključev, v kateri se ustvari šifrirni ključ in kasneje uniči. Zaupanje ZCashu pomeni zaupati tej slovesnosti, saj bi kdorkoli, ki ima ta ključ, lahko poljubno razvil ZCash od nikoder.

Podobno kot v podpisih zvonjenja, tudi dokazila o ničelnem znanju porabijo veliko procesne moči in pasovne širine ter ogrožajo razširljivost projekta. ZCash je za razliko od Monero-a uporabil dokazila o ničelnem znanju in jih je uporabljal manj kot 1% vseh transakcij, zaradi česar je težko uporabiti ZCash kot anonimno plačilno sredstvo.

  Kaj je Bitcoin vozlišče in kdo ga potrebuje?

Bi lahko Bitcoin uporabil podpise zvonjenja in dokaze o ničemernem znanju za več zasebnosti?

Čeprav bi bilo mogoče v Bitcoin izvajati podpise zvonjenja in ničelno znanje, je zelo malo verjetno, da se bo to kdaj zgodilo zaradi nenaklonjenosti Bitcoin ekosistema, da bi prišlo do pomembnih in tveganih sprememb ter slabe razširljivosti teh kriptografskih tehnik.

Medtem ko so transakcije Coinjoin v Bitcoin že možne, se le-te redko uporabljajo, zaradi česar so manj uporabne kot plašč za zasebnost.

Obstaja veliko idej, kako narediti Bitcoin bolj anonimen, vključno z Lightning Network, Schnorr Signatures in več ezoteričnimi koncepti, kot je Mimblewimble.

Podatki, zbrani iz Bitinfocharts in Coinmarketcap.

3 kripto valute, ki skrbijo za vašo zasebnost
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.