Защо никога не трябва да избягвате джейлбрейк устройствата си

Джайлбрейк Айфон

Jailbreak е хак, който изглежда обещава безплатни приложения, допълнителни функции и по-добра производителност за вашия лаптоп, телефон, игрална конзола или дори вашия трактор. Наричан още „вкореняване“, той вместо това премахва основните функции за защита от устройството ви, оставяйки ви уязвими към дебници, хакери и кражби.

По ирония на съдбата до голяма степен историята на тълкуването на затвора е свобода. Ранните хакери откриха, че техните компютри имат вградени ограничения, от които искат да се освободят. Премахването на тези ограничения предостави свобода и добро предизвикателство за програмиране.

Каква е разликата между вкореняване и чупене?

Вкореняване и джейлбрейк са едно и също нещо, въпреки че джейлбрейкът до голяма степен е свързан с iOS устройства, които често се продават субсидирани и заключени към скъп телефонен план.

„Отключване“ на телефона означаваше да се използват уязвимостите в операционната система на телефона по начин, който да надгради привилегиите до „root“ или „superpeser“, позволявайки на потребителя да инсталира всяка програма и като цяло да контролира напълно устройството.

Някои джейлбрейки изискват от вас да рестартирате повторно джейлбрейк устройството всеки път при стартиране, докато други, по-устойчиви манипулации са по-постоянни. Всичко може да бъде премахнато чрез връщане на телефона към фабричната му настройка – въпреки че съществува риск да „задействате“ устройството и да го направите напълно безполезен.

  Как обиколих света с VPN и гледах телевизия

Поради вече отворения характер на Android и разрешителния подход на производителя към „вкореняване“, предоставянето на пълни привилегии на телефон с Android е далеч по-лесно, но това може да направи манипулациите по-трудни за възстановяване.

Вкоренените Android устройства са много по-често срещани, въпреки че потребителят вече има достъп до по-голямо разнообразие от функции и може да инсталира приложения от неофициални магазини или дори инсталационни файлове.

Вкореняването на вашето устройство винаги го прави по-малко защитен

Въпреки че някои ограничения наистина са досадни, ненужни или изградени с намерението да доят потребителите на парите си, джейлбрейк не е в състояние да направи разлика между необходимите и злонамерените граници.

Например, важно е всяко инсталирано приложение да чете само собствените си данни и да няма достъп до данните на други приложения. В противен случай те биха могли да получат ключове за криптиране, архивни семена за Bitcoin, пароли или вашата лична информация. Ще трябва да се доверите на всичките си приложения с всички данни във вашия телефон – ненужно и опасно начинание.

Освен това, вкореняването улеснява другите да манипулират софтуера на вашето устройство, например, чрез достъп до операционната му система, когато го включите в чужд USB порт.

Вашата лична информация ще бъде изцяло изложена, оставяйки ви без поверителност или какъвто и да е контрол върху вашите данни.

Скандал с поверителността на Apple

Ето какво да правите, вместо да разбивате телефона си със затвора

Тъй като джейлбрейкът или вкореняването никога не са опция за здрави и съобразени със сигурността хора като нас, ние трябва да вземаме други решения, когато търсим свободата да използваме устройството си по желания от нас начин. И да ни освободи от лошо администрирано управление на цифровите права (DRM) или монополистични ограничения.

  Лора Пойтрас и дигиталните изгнаници

1. Изберете внимателно устройството си

Въпреки че е сравнително обичайно да се пакетира софтуер с хардуер, не всички устройства са създадени равни. Някои лаптопи и телефони ще ви направят сравнително лесно да инсталирате софтуер, докато други няма да го направите.

Вземете съзнателно решение преди да купите: Дали софтуерът по подразбиране има възможностите, които очаквате, или можете да инсталирате желаната от вас операционна система?

Ако получите лаптоп с инсталиран Windows, направете бързо търсене, за да видите колко добре работи Linux на него. Ако получавате телефон, може да се интересувате от алтернатива за Android като LineageOS (предишно Cyanogen Mod).

2. Знайте какво правите

Ако вашето устройство не може лесно да се раздели, уверете се, че знаете какво правите. Автомобилите и тракторите например също се предлагат със собствена операционна система, но тя може да бъде заменена по-лесно от тази на iPhone.

Важно е обаче да знаете какво правите и какви последици имат промените върху вашата безопасност и потенциалните участници. Не всички алтернативни фърмуери са добре тествани, а някои от тях могат да бъдат и зловредни.

3. Кампания за правото на ремонт

Вашият хладилник, кола, телефон, телевизор или климатик е ваш и трябва да бъде ваш. Организации като кампанията на EFF за освобождаване на хардуер от лицензионни споразумения и за обезсилване на клаузи, които правят невъзможно да контролирате нещата, които притежавате.

Можете също да се свържете с местното си хакерско пространство или библиотека относно съвети и общности (или дори да стартирате някоя своя собствена).

Не правете джейлбрейк или корен на вашето устройство

Възможно е да има случаи, когато е подходящо да се изкорени или джейлбрейк дадено устройство, може би с цел тестване или например да стартирате IMSI Catcher.

  Как да се забраним от Omegle (или друг уебсайт)

Така или иначе, никога не джейлбрейк или корен на устройството, което активно използвате за комуникации или съхранение на данни. Всичко с вашите лични данни никога не трябва да се вкоренява и всяко вкоренено устройство трябва винаги да е специално посветено.

Ако се притеснявате, че устройството ви може да се вкорени или просто искате да се уверите, че не е, винаги можете да възстановите устройството до фабричните му настройки или да инсталирате отново операционната система.

Защо никога не трябва да избягвате джейлбрейк устройствата си
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.