Kako napraviti Bitcoin Anonymous

Kako izvršiti anonimnu uplatu

Bitcoin je i anonimni platni sustav i transparentna, otvorena mreža gdje svatko može pratiti i provjeriti transakcije.

Kako obje mogu biti istinite? U početku se može činiti zbunjujućim, ali zahtijeva malo objašnjenja kako bi imalo smisla.

Ovisno o tome kako upotrebljavate Bitcoin, on može biti savršen alat za transparentnost u dobrotvornoj organizaciji ili neraskidiva valuta izbora za otkupninu i internetska tržišta droga.

Koliko su anonimni tradicionalni načini plaćanja?

Računi

U tradicionalnim mrežama plaćanja kao što su banke, kreditne kartice, Paypal ili Venmo, vaš je račun izravno povezan s vašim imenom i vladinim ID-om.

Međutim, sve informacije u vezi s vašim računom – poput stanja i identifikacije – skrivaju se od očiju javnosti. Iako će u nekim sustavima, kao što su kreditne kartice, trgovac i pružatelj plaćanja vidjeti vaš račun, ime i instituciju izdavanja vaše kartice.

Transakcije i privatnost

 • Dobavljač može zatražiti vaš poštanski broj, adresu, telefonski broj ili čak i skeniranje putovnice za nastavak transakcije.
 • Trgovac će pravno biti obvezan dijeliti informacije o transakciji s lokalnim vlastima – ponekad na zahtjev a ponekad automatski.
 • Nacionalne vlade, agencije za nadzor i međunarodne policijske agencije također će dobiti automatizirani pristup podacima i mogu vidjeti koje su još kupovine izvršili karticom i stanje na računu.
 • Trgovac će također prodati vaše podatke tvrtkama poput Equifaxa.
 • Druge tvrtke bi također mogle kupiti vaše kreditne podatke, na primjer, ako žele procijeniti vašu sposobnost otplate kredita.

S druge strane, vaš će susjed vjerojatno ostati u mraku o tome koliko trošite, a koliko imate.

  Jesu li tri najveće internetske misterije povezane?

Blockchain i privatnost

Bitcoin blockchain različito obrađuje račune, transakcije i privatnost.

Računi

Svatko može stvoriti Bitcoin račun – zvan novčanik – na računalu ili pametnom telefonu. Da biste stvorili račun, ne morate navesti ime, adresu ili adresu e-pošte. A budući da vam ni ne treba internetska veza da biste stvorili račun, može biti teško pratiti tko je vlasnik tog računa.

Transakcije i privatnost

 • Javna knjiga – Blockchain – bilježi sve transakcije. Svatko može vidjeti Blockchain sa Bitcoin softverom (nazvanim klijent).
 • Sva stanja na računima svih računa su vidljiva, ali ne i vlasnici računa.
 • Jedan korisnik može imati više računa, a više korisnika može dijeliti i račun.
 • Za primanje ili izvršenje plaćanja dva korisnika moraju međusobno komunicirati svoju adresu. U ovom slučaju, najvjerojatnije je da će jedan ili oba korisnika biti “isključena”.
 • Iako je primatelj mogao stvoriti novi, prazan račun za svako primljeno plaćanje, pošiljatelj će otkriti stanje na računu s kojeg je izvršio plaćanje.

Teško je čuvati svoj identitet tijekom transakcije. Većinu vremena ćete znati kojoj osobi ili trgovini obavljate isplatu, i oni će znati tko ste.

Ako se bilo koja strana pretplati na centraliziranu uslugu – poput pružatelja plaćanja ili novčanika -, ova centralizirana usluga može ove podatke prikupiti i prodati, ili ih staviti na raspolaganje policijskim službama.

Sakrivanje Bitcoin identiteta pomoću Miksera i Coinjoina

Coinjoin

Prvo, ako je vaš Bitcoin novčanik povezan s vašim imenom ili adresom e-pošte, teško je, ali nije nemoguće, razdvojiti svoj identitet s Bitcoin Mixerima i Coinjoinom.

U Coinjoinu, velika skupina korisnika uglavnom baca svoje bitcoine u kantu, a potom izvlači istu količinu iz kante. Ova “Bitcoin zamjena kanta” može se izvesti na decentralizirani, nepovjerljiv način kroz implementacije poput Joinmarket-a.

  Trump potpisao novo američko zakonodavstvo o privatnosti interneta: Comcast reagira, ali možete li im vjerovati?

Učinite Bitcoin anonimnim za Joinmarket.

Gornja slika prikazuje kako sustav poput Joinmarket-a radi samo za standardizirane izlaze. Promatraču je lako vidjeti da koristite Coinjoin transakciju, ali oni nisu u stanju lako odrediti koji od rezultata pripada vama.

mješalice

U Mikserima dvoje ljudi izmjenjuju svoje bitcoine jedni s drugima, a teško je promatrati da su koristili mikser. Iako je većina miksera danas velika centralizirana usluga, miješanje se može obaviti na nepovjerljiv način pomoću fantastičnih kriptografskih alata poput atomske izmjene, iako takvi sustavi nemaju sveobuhvatnu primjenu.

Kada koristite mikser, nijedan sudionik ne može puno naučiti o ostalim sudionicima, i stoga ne može u potpunosti povezati račune s identitetom.

Kako odabrati i koristiti Altcoins za anonimnost

Altcoini (alternativne kripto valute) su najpopularniji način za anonimnost Bitcoin transakcija. Korisnici razmjenjuju svoje Bitcoine za altcoin po svom izboru, a zatim prebacuju altcoin natrag u Bitcoin. Ako koristite pravi Altcoin, teško je povezati i pratiti korisničke račune.

Kako odabrati dobar Altcoin:

 • Altcoin mora biti dovoljno popularan da se vaša transakcija neće zadržati.
 • Altcoin bi trebao pružiti dodatna jamstva o privatnosti.
 • Prva i druga razmjena ne smiju biti iste, ili bi netko mogao pokušati povezati vaše dvije transakcije pomoću tehnologija poput otiska prsta na pregledniku.

Je li Bitcoin anoniman?

Prema zadanim postavkama, bitcoin plaćanja su privatnija od tradicionalnih elektroničkih plaćanja poput bankovnih žica ili kreditnih kartica. No, uz malo napora, još ih se može pratiti.

Bitcoinin model privatnosti drastično se razlikuje od modela ostalih platnih sustava, što nas prisiljava da prilagodimo svoje mišljenje kada pokušavamo biti privatniji.

Bitcoin nam pruža obilje mogućnosti da budemo istinski anonimni, ali zapošljavanje ovih opcija zahtijeva vještinu, znanje i brigu.

Pročitajte više u kompletnom vodiču ExpressVPN-a o Bitcoin anonimnosti

  Siri i Alexa treniraju svoj AI svojim glasom. Evo kako izbrisati te podatke.
Kako napraviti Bitcoin Anonymous
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.