Bagaimana penyulitan telefon pintar membantu semua orang, termasuk penjenayah, dan tidak mengapa

penyulitan sebenarnya membantu polis

Awal bulan ini, Peguam Manhattan Cyrus Vance Jr. dan tiga pegawai lain menulis sekeping opsyen di New York Times menuduh Apple dan Google “menyekat keadilan” dengan penyulitan telefon pintar. Mereka memetik pembunuhan Ray Owens, di mana iPhone 6 dan Samsung Galaxy S6 Edge dikunci di sebelah badan. Artikel itu mendakwa kedua-dua telefon disulitkan dengan kod laluan pengguna sebagai satu-satunya kunci, yang bermaksud Apple dan Google tidak dapat mematuhi dekretan yang diperintahkan mahkamah walaupun mereka mahu. Dan itu, kata Vance, sedang membantu pembunuh Owens pada umumnya.

Ketepikan hakikat bahawa Edge Galaxy S6 tidak disulitkan secara lalai. Dan lupa seketika bahawa kurang daripada 0.1 peratus daripada semua kes yang dikendalikan setiap tahun oleh Manhattan DA bahkan melibatkan iPhone yang disulitkan (seperti yang didedahkan kepada Berwayar). Mari kita berikan Vance manfaat keraguan itu dan menganggap bahawa penyulitan telefon pintar sebenarnya membantu penjenayah.

Bagaimana Encryption Membantu Penjenayah

Apabila anda mengunci peranti iOS 8 anda dengan kod laluan, ia bukan hanya terkunci, ia disulitkan. Data di dalamnya tidak lagi benar-benar data anda; ia adalah kod rumit yang dipintal yang hanya kod laluan anda boleh mengalih keluar. Jadi, sekiranya ada orang yang mencuri telefon anda, memecahnya, memecahkan cip memori, dan mengarahkan semula data ke komputer mereka sendiri, mereka masih akan melihat apa-apa kecuali jibberish digital.

Ia tidak sukar untuk melihat mengapa berita baik untuk penjenayah. Jika anda mempunyai sejarah melanggar undang-undang, telefon anda mungkin merupakan bukti harta yang boleh meletakkan anda di belakang bar, sekiranya ia jatuh ke tangan yang salah. Beberapa tahun yang lalu anda mungkin terpaksa membuat dengan telefon bimbit prabayar boleh guna “pembakar” untuk memastikan rahsia komunikasi anda. Tetapi terima kasih kepada enkripsi cakera penuh, kini anda boleh menangani dadah, membunuh orang, menculik anak-anak, dan selamat menikmati podcast kegemaran anda dan semua loceng dan wisel yang lain dari peranti Apple terbaru.

  Netraliti bersih adalah penting, dan kita perlu berjuang untuk itu

Berapa masa untuk hidup?!

Bagaimana Penyulitan Penjenayah Hurts

Masalah dengan alasan penalaran itu adalah mengabaikan manfaat yang tidak terhingga penyulitan cakera penuh kepada warga yang mematuhi undang-undang, termasuk polis sendiri. Kevin Bankston dari Slate cepat menunjukkan bagaimana enkripsi lalai akan menjadi tidak berguna seluruh premis kecurian telefon pintar, jenayah yang dilakukan berjuta-juta kali setiap tahun. Itulah berjuta-juta kepingan kertas yang tidak akan berakhir pada meja penyiasat, membebaskan berjuta-juta jam untuk menyelesaikan masalah yang lebih serius.

Penyulitan juga menghalang pencurian kewangan. Satu kajian dari Symantec mendedahkan 95 peratus daripada orang yang mendapatkan semula telefon “hilang” terus lurus untuk maklumat dalam talian peribadi seperti perbankan dan e-mel, dan hanya separuh daripada mereka yang cuba mengembalikannya kepada pemiliknya yang sah. Penyulitan akan menyebabkan sebarang jenayah lanjut tidak boleh dilakukan sepenuhnya. Dalam dunia di mana penyulitan telefon pintar didayakan secara lalai, mencari telefon yang hilang penuh dengan kelayakan bank akan bersamaan dengan mencari kes kaca kecil yang penuh dengan rang undang-undang seratus dolar.

Sementara itu, hanya 74 kes daripada 100,000 yang datang melalui pejabat Manhattan DA tahun lepas ada kaitan dengan iPhone yang disulitkan, dan tidak ada indikasi enkripsi yang menghalang sebarang siasatan.

Adakah Encryption Like Firearms?

Penyulitan adalah alat yang berkuasa, dan sama seperti semua alat yang berkuasa yang kami mahu ia boleh tergolong dalam semua orang yang baik dan tidak ada orang jahat. Oleh itu, ia menggoda untuk menarik selari antara perdebatan ini dan kawalan senjata.

Lebih Seperti Peluru Kalis Peluru

Untuk satu, enkripsi jelas mengenai pertahanan daripada serangan. Metafora yang lebih baik akan menjadi perisai. Sekiranya kita juga melarang jaket peluru peluru kerana penjenayah boleh menggunakannya semasa tembakan dengan polis? Kita boleh mandat bahawa semua jaket peluru peluru mempunyai “pintu belakang” yang membenarkan peluru polis khas untuk menembusinya. Jelas sekali peluru khas ini hanya akan digunakan oleh pihak polis semasa kecemasan … pastinya akan menjadikan kita semua lebih selamat, kecuali penjenayah berjaya mendapatkan tangan pada peluru polis, atau pada peluru peluru peluru yang tidak mempunyai backdoors. Okay … mungkin itu bukan idea yang hebat selepas semua. (Steve Weis, jurutera perisian di Facebook, membuat titik yang sama dalam penjelasan satirical kepada bahagian Vance’s Times yang bertajuk “When Curtains Block Justice”).

  Hyperlink membuat internet luar biasa dan tidak boleh dikenakan pajak

Jutaan dan Jutaan Salinan untuk Semua Orang!

Perbezaan lain ialah enkripsi adalah perisian, dan ia tidak membebankan sesiapa sahaja untuk membuat salinan. Mengharamkan senjata akan menjadikannya lebih sukar bagi penjenayah untuk memperolehnya, tetapi teknologi penyulitan sudah tersedia secara bebas, dan itu tidak akan berubah. Sebagai bekas ketua Keselamatan Dalam Negeri dan bekas lawan penyulitan penyulitan Michael Chertoff kepada wartawan awal tahun ini, “Genie itu tidak akan kembali dalam botol”. Sebenarnya enkripsi itu hanyalah alat pertahanan yang kuat dan ia berada di sini untuk kekal.

Dunia baru

Jika pemikiran bukti yang tersimpan pada alat-alat yang disulitkan oleh mangsa pembunuh yang mati dengan pemiliknya masih mengganggu anda, pertimbangkan bukti yang disimpan di kepala korban. Itulah batas logistik yang forensik selalu terpaksa berhadapan dengan, dan tidak ada seorang pun yang mengadu untuk mengeluh setakat ini. Bagaimana jika penguatkuasa undang-undang mempunyai kuasa untuk memuat turun kenangan dari otak orang mati dengan alasan ia mungkin mengandungi bukti? Adakah masyarakat bersetuju dengan “pintu belakang”?

Polis perlu membiasakan diri dengan hakikat bahawa setiap orang mempunyai hak untuk memiliki data mereka sendiri dengan cara yang sama mereka memiliki pemikiran dan idea mereka sendiri. Penyulitan membuat metafora sebagai realiti, untuk lebih baik dan lebih teruk. Tetapi kerana semua fakta dan angka telah ditunjukkan, ia lebih baik.

Masih Tidak Diyakini?

Penyulitan telefon pintar melindungi semua orang. Malah awak! Jika anda masih di pagar, lihat infographic kami untuk maklumat lanjut tentang kebaikan dan keburukan enkripsi dan kunci telefon anda hari ini.

telefon pintar-data-penyulitan-polis-infographic (1)

Imej yang diketengahkan: iampixels / Photo Photo Club