Направете първите си стъпки в Lightning Network

Как да използвате мрежата на мълниите

Криптовалутите започват да променят света, но те не успяха да се докажат за редовно плащане от потребителите, най-вече заради бързината и цената на транзакция с биткойн. Една транзакция отнема известно време, за да бъде потвърдена и може лесно да струва над 10 щатски долара.

За много видове транзакции биткойнът може да бъде безумно изнервящо преживяване. Трябва да чакате потвърждение за плащане с часове, когато извършвате покупка лично или носите риск от приемане на транзакция с нулеви потвърждения в много случаи е неприемливо..

Какво е мълниеносна мрежа?

Мълниеносната мрежа е отделна мрежа, изградена върху биткойн. Не е нужно да го използвате и всички ваши съществуващи биткойни и транзакции ще продължат да функционират както обикновено.

Очаква се мрежата Lightning да позволи незабавни и евтини биткойн плащания между участниците в Lightning, без да прави компромиси със сигурността и децентрализацията на Bitcoin. На всичкото отгоре, Lightning ни обещава да увеличим поверителността.

За да използвате Lightning Network, ще трябва да настроите поне един канал, което ще ви струва цената на транзакция с Bitcoin. След това можете да правите толкова малки плащания, колкото искате, за малко или без разходи, докато профилът ви не се изпразни.

Ако искате да извадите парите си от Lightning Network, това отново струва цената на транзакция с Bitcoin.

Следователно Мълниеносната мрежа е привлекателна само ако възнамерявате да извършвате многократни плащания и не помага за намаляване на таксите за индивидуални, традиционни плащания. Но след като сте настроени за мрежата Lightning, не само ще можете да извършвате плащания на един търговец, но на всеки търговец и физическо лице в мрежата.

  Най-накрая Facebook отстоява поверителността, тъй като правителството на САЩ изисква да хакне Messenger

Как работи Мълниеносната мрежа?

В Lightning Network участниците отварят канали за разплащане, които са 2 от 2 мултисигнатни портфейла. В този канал за плащане двамата участници могат да изпращат един на друг малки количества биткойн – наречени сатоши – без да се налага да уреждат транзакцията в биткойн блокчейна, което означава, че всяка транзакция струва само малка част или изобщо нищо..

Само когато се отвори или затвори канал, е необходима транзакция с биткойн.

Как да използвате мрежата на мълниите

Вече можете да използвате Lightning Network в Bitcoin Testnet – клон на биткойн мрежата, в който монетите нямат никаква стойност. Bitcoin Testnet улеснява експериментирането със софтуер, който в противен случай все още може да има грешки, и да правите множество транзакции, без да се притеснявате за пари.

Тъй като обясняването на неща теоретично е далеч по-малко забавно, отколкото да ги изпробвате, ето нашето стъпка по стъпка ръководство за това как да извършвате плащания с Lightning Network в Testnet.

1. Изтеглете клиента

Можете да намерите най-новия клиент в профила на Github на Lightning Project. За Windows изтеглете Lightning-win32, за Mac OS опитайте Lightning-darwin.

Разопаковайте файла и го стартирайте, като щракнете два пъти върху иконата.

2. Вземете си няколко монети Testnet

Монетите на Testnet са като истински биткойни, с изключение на това, че са безполезни. Чудесно за игра наоколо!

Този кран от разработчика @metakiwi работи чудесно за нас. Можете да прехвърлите монетите директно от кранчето към приложението си Lightning или първо да го изтеглите към мобилно приложение, като Copay.

Създайте портфейл на Testnet в Copay in Разширени настройки.

  Вашето училище проследява вашата онлайн активност - ето какво можете да направите за това

Снимка на екрана: Разширени настройки на Testnet

3. Финансирайте портфейла си

След като отворите приложението си Lightning за първи път, то трябва да се синхронизира с мрежата. В биткойн тест има над 1 милион блока, но синхронизирането не трябва да отнеме повече от два часа.

Можете да видите напредъка в „Настройки“. Докато клиентът синхронизира с Blockchain, всичко е добре.

В приложението намерете секцията поискване.

След това можете да изпратите няколко монети Testnet до адреса в долната част. Не харчете всичките си монети на един и същи канал! 0,01 BTC е повече от достатъчно. Ще трябва да изчакате едно потвърждение за това плащане да се покаже под Сделки. Ако това не стане, затварянето на приложението и повторното му отваряне може да помогне.

4. Отворете канал

За да създадете канал, ще трябва да знаете публичния ключ на канала на вашия партньор, както и техния IP адрес. Ако имате приятели, които вече използват Lightning, свържете се с тях! Но не се притеснявайте, не е нужно да казвате на никого своя IP адрес, ако не искате. Можете да седнете анонимно зад вашата VPN и да използвате някой от следните колеги:

Bitrefill:

0298d0c6987e2e64451c7f723e15aff4dfca92f0e3973d214e206257abb0d1dd55@lnd.bitrefill.com

Y’alls:

02ecafd1d828301da58edacdd61232835940c91767a01b3bfba57240989f9df4da@45.77.115.33

Eclair:

03933884aaf1d6b108397e5efe5c86bcf2d8ca8d2f700eda99db9214fc2712b134@endurance.acinq.co

Веднага щом плащането ви за финансиране Стъпка 3 е потвърдено, можете да отворите канал.

Екранна снимка: баланс на мълния.

5. Направете плащане

За да извършите плащане, някой ще трябва да ви издаде искане за плащане. Отидете до някое от следните места, за да получите фактура.

Забележка: Може да се наложи да изчакате малко преди първото ви плащане да заработи, поне в нашия тест отне известно време, докато другите се запознаят с новите ни канали с мрежата.

Y’alls

Y’all е платформа, на която плащате, за да публикувате и да получавате плащания, когато хората четат вашето съдържание. Просто кликнете върху някоя от статиите и копирайте заявката за плащане в опцията „Плащане“ на вашето приложение Lightning.

  Как спамът стана интернет спам, чрез форума спам и имейл спам. Спам.

Starblocks

В Starblocks можете да закупите виртуално кафе незабавно с Bitcoin. Кликнете върху кафето, което харесвате, отидете до касата и копирайте заявката за плащане в портфейла си.

Екранна снимка: фактура със Starblocks.

Bitrefill

Bitrefill има тестов сайт, където приемат Bitcoin. Въведете валиден телефонен номер и платете с Lightning!

Екранна снимка: Фактура за попълване на бит.

6. Получаване на плащане

За да получите плащане, или някой ще трябва да отвори канал с вас, или трябва да изпразнете някой от съществуващите си канали (не можете да имате повече в Lightning Network от първоначалната транзакция с Bitcoin).

За да видите колко в момента можете да получите, отидете на „Канали“ в приложението си.

Снимка на екрана: Осветление на екрана с искане за мрежово плащане.

Просто въведете сума и етикет (така че по-късно да разберете кой е платил коя фактура) и да генерирате искането за плащане.

Ако сте написали популярна публикация в Yall, можете също да получите заплащане за нея. Просто „изплащайте пари“ по всяко време, като въведете фактура в съответното поле. Докато идва от същия възел, който е извършил първоначалното плащане, ще получите вашите монети.

Снимка на екрана: В очакване на печалба с Y'all.

Други полезни ресурси

Lightning Explorer

Acinq Explorer ви показва текущото състояние на светкавичната мрежа. След известно време трябва да видите своя възел там и всички канали, които сте отворили.

Мобилен портфейл

Освен това разработен от Acinq, портфейлът Eclair е портфейл от Lightning за Android. За съжаление, в този момент тя не може да получава биткойн, а само изпраща.

Алтернативен настолен портфейл

Zap е друг портфейл за вашия настолен компютър. Настройването е значително по-предизвикателно от демонстрираното по-горе приложение Lightning App.

Мълниеносната мрежа е бъдещето

Много е вълнуващо да използвате Lightning Network за първи път, въпреки че очевидно има няколко грешки. Ще отнеме известно време на физическите лица и компаниите да имат достатъчно доверие, за да го използват за ежедневни транзакции, но това ще се случи значително по-бързо, отколкото отне биткойн до мястото, където е сега.

Незабавни плащания, ниски такси за транзакции и доверие ще направят Lightning Networks приложението убиец за биткойн плащания.

Направете първите си стъпки в Lightning Network
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.