Защо Facebook е инструментът за избор за манипулация на правителството

Профил на викащ човек.

Глобалната заповед за дезинформация, ново проучване на интернет института в Оксфорд, потвърждава най-лошите ни страхове от използването на социалните медии от страна на правителствата за влияние върху хората им.

„Доказателства за организирани кампании за манипулиране на социални медии са проведени в 70 страни, спрямо 48 държави през 2023 г. и 28 държави през 2023 г.“, се казва в проучването. „Във всяка страна има поне една политическа партия или правителствена агенция, използваща социални медии за формиране на обществени нагласи в страната“.

Социалните медии са кооперирани ефективно от авторитарните режими в 26 държави, се казва в съобщението. „Кибер войските“ под формата на ботове или групи от тролове са един от нарастващия брой инструменти, използвани за популяризиране на конкретни разкази, потискане на човешките права и публично замазване на политически противници.

И тези операции не са ограничени само до местната аудитория. Докладът установява, че седем държави – Саудитска Арабия, Иран, Индия, Пакистан, Китай, Русия и Венецуела – активно се опитват да използват изчислителни елементи от алгоритмите на социалните медии (вируси, хештеги и непрекъснато разтърсване) за насърчаване на дезинформация в глобален мащаб също.

И Facebook доминира в тази сфера. „Въпреки че има повече платформи за социални мрежи от всякога, Facebook остава платформата за избор за манипулиране на социалните медии“, се казва в доклада.

Най-често срещаните методи за влияние върху мнението се крият в тези широки категории:

  • Създаване на дезинформация или манипулирана среда
  • Масово отчитане на съдържание или акаунти
  • Стратегии, базирани на данни
  • Тролинг, доксинг или тормоз
  • Усилване на съдържанието и медиите онлайн

Потребителите на Facebook са уязвими цели

Не се гордея с факта, че не мога да се накарам да спра да използвам Facebook и други социални платформи. Но оправданието, което си давам, е, че почти изключително следя надеждни, законни публикации, включително много регионални и нишови, и разчитам на социалните медии да служат като нещо като двигател на съдържанието.

  Докато потребителите се обръщат към рекламните блокери, сайтовете започват да блокират потребителите

Въпреки че съм достатъчно опитен, за да мога да разбера разликата между надежден сайт и бот акаунти, ентусиазирано изпомпвайки фалшиви новини, много нови потребители в интернет не са.

Например в Нигерия, Индонезия и Индия много нетизийци смятат, че Facebook е интернет. Това предполага, че те разчитат много, ако не и изключително, на Facebook като източник на новини, комуникация с приятели и семейство, игри и други форми на консумация на съдържание.

Не е чудно тогава хората да се доверяват на всичко, което е споделено в социалните медии. Като се има предвид как Facebook, исторически, е направил почти нищо, за да предотврати дезинформацията, означава, че живеем във времена, когато истината може да бъде лесно манипулирана.

Какво правят компаниите в социалните медии за фалшивите новини?

За да сме сигурни, социалните медии са предприели някои действия за борба с армиите на тролове. През април тя публикува изявление, в което подробно описва как премахва „координирано неаутентично поведение и спам от Индия и Пакистан“.

През последните няколко месеца Twitter премахна хиляди акаунти от Египет, САЩ, Китай, Испания и Еквадор за усилване на съобщения от правителства или политически партии.

Широките мерки, които Facebook обяви, включват намаляване на експозицията на News Feed на публикации от групи, които многократно предоставят дезинформация и публикации от публикации с ниско качество. Той също така подобри програмата си за проверка на фактите и въведе индикатори в Messenger, за да помогне на потребителите да оценят надеждността на информацията, която получават.

И както Buzzfeed News пише през 2023 г., WhatsApp е „основният вектор за разпространение на дезинформация“ в Индия. Ролята на приложението за съобщения в кризата с фалшивите новини е внимателно проучена и тази година компанията обяви, че ограничава препращането до пет пъти на съобщение.

  Cryptojacking: Какво е това и как да се пазя от него?

Много се страхувай

Тези от нас, които седят на Запад, може да не мислят много за изследването на Института в Оксфорд. В крайна сметка пропагандата съществува от векове и наоколо винаги ще се носят слухове и дезинформация. Докато в миналото това може да е било дело на съдебните шепоти, някои могат да твърдят, че това са просто инструментите, които са се променили в съвременността.

Но това е равносилно на това да заровите главата си в пясъка. Пропагандистките кампании, организирани единствено в социалните медии, допринесоха за геноцида. Цифровите активисти са били насочени от армии на тролове, отвлечени и измъчвани.

Интернет не може да бъде отвлечен от интересите на няколко. Предвид настоящите обстоятелства бъдещето му като средство за открита комуникация и споделяне на знания е под сериозна заплаха. Освен ако не направим нещо, за да върнем контрола, то може да не служи на човечеството по начина, по който първоначалните му основатели са предвидили.

Защо Facebook е инструментът за избор за манипулация на правителството
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.