Google menggunakan Gmail untuk menjejaki pembelian anda. Tiada siapa yang tahu mengapa.

Keranjang belanja google dengan logo Gmail di dalam troli.

Selama hampir enam tahun, Google telah mengekstrak dan menyimpan semua pembelian, tempahan, dan langganan dari akaun Gmail anda. Tidak jelas mengapa Google mahu maklumat ini, dan tidak ada cara mudah untuk memadamkan semuanya.

Bagaimana Google menjejaki pembelian anda

Pada mulanya tersandung oleh wartawan CNBC, halaman “Pembelian Google” menjejaki semua penerimaan digital yang dihantar ke Gmail anda dari sejauh 2012.

Halaman ini tidak terhad kepada pembelian yang dibuat secara langsung dari Google, sama ada. Dari tiket penerbangan ke pembelian Amazon ke perkhidmatan penghantaran makanan, jika resit pergi ke Gmail anda, ia berada dalam senarai.

Google mengambil nama, tarikh, dan spesifikasi lain yang mengelilingi pembelian dan merekodkannya dalam senarai pada halaman.

Google menggunakan Gmail untuk menjejaki pembelian anda. Tiada siapa yang tahu mengapa.Todd Haselton | CNBC

Butiran yang direkodkan dapat juga menyeramkan sedikit. Seorang wartawan dari Buzzfeed menyaksikan permintaan rekod makanan tertentu Google yang ditambahkan pada salah satu darinya.

Google menggunakan Gmail untuk menjejaki pembelian anda. Tiada siapa yang tahu mengapa.Buzzfeed | Google

Bagaimana untuk menghapus Pembelian Google anda

Malangnya, satu-satunya cara untuk mengeluarkan pembelian dari senarai adalah untuk mencari dan memadam secara automatik e-mel yang mengandungi resit asal. Lebih buruk lagi, anda tidak boleh mematikan penjejakan, dan tidak ada cara untuk memadam senarai secara beramai-ramai. Proses ini sangat membosankan, terutamanya memandangkan senarai ini boleh pergi sejauh 2012.

Malah lebih membingungkan ialah tidak ada tujuan yang jelas untuk pengumpulan data ini. Jurucakap Google memberitahu CNBC bahawa halaman itu dimaksudkan “untuk membantu anda dengan mudah melihat dan menjejaki pembelian, tempahan dan langganan anda di satu tempat” dan bahawa mereka “tidak menggunakan sebarang maklumat dari mesej Gmail anda untuk memberikan iklan kepada anda. “

  5 bagian tubuh Anda yang mengkhianati identitas Anda - #WTFWednesday

Logik di sebalik alasan ini aneh, maklumat itu bersembunyi di halaman Akaun Google, dan tidak mudah diakses untuk pengguna yang ingin “melihat dan menjejaki pembelian.” Dan melihat sebagai halaman ini tidak benar-benar dipromosikan para penggunanya, sifat tersembunyi halaman ini menimbulkan persoalan mengapa Google berada benar-benar mengumpul maklumat ini.

Google mengatakan ia peduli tentang privasi-kami ragu-ragu

Sundar Pichai, Ketua Pegawai Eksekutif Google, baru-baru ini menyatakan bahawa privasi tidak boleh menjadi kebaikan mewah, tetapi syarikat itu seolah-olah mengamalkan definisi privasi yang berbeza. Google bahkan mempunyai pipi untuk menulis “hanya anda boleh melihat pembelian anda” pada halaman Pembelian. Hanya-anda sahaja dan syarikat yang menyusun e-mel anda untuk mendapatkannya.

Sehingga Google memutuskan untuk memudahkan untuk memadamkan maklumat pembelian anda, atau lebih baik, untuk menjadikan fungsi ini usang, pertimbangkan untuk menggunakan alamat e-mel dengan penyedia e-mel yang selamat untuk menghantar semua resit digital anda kepada.

Google menggunakan Gmail untuk menjejaki pembelian anda. Tiada siapa yang tahu mengapa.
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.