5 pemberi maklumat terkenal yang mempertaruhkan segalanya

Satu ilustrasi peluit yang dihiasi dengan Bintang dan Jalur.

“Melihat sesuatu, mengatakan sesuatu” adalah kempen keselamatan dan kesedaran yang berjalan di beberapa bandar di Amerika Syarikat.

Jika anda melihat salah laku, aktiviti jenayah atau sesuatu yang mencurigakan, anda dijangka memberi amaran kepada pihak berkuasa.

Tetapi bagaimana jika pihak berkuasa melakukan sesuatu yang salah, dengan menyalahgunakan kuasa mereka atau bertindak mencurigakan? Idealnya, sebuah institusi perlu mempunyai mekanisme aduan dalaman, seorang Ombudsperson atau agensi anti-rasuah luar.

Ahli-ahli Komuniti Perisikan Amerika Syarikat, bagaimanapun, sukar untuk menimbulkan kebimbangan secara dalaman dan mereka yang sering kali tidak diendahkan.

Di samping itu, perlindungan pemberi maklumat sering tidak digunakan (mis., Kepada kontraktor), dan hanya boleh dilaporkan kepada Kongres.

Apa yang berlaku kepada mereka yang berjaya meniup wisel? Daripada contoh-contoh terkenal di bawah ini, seseorang berada dalam penjara, seseorang telah melakukan masa penjara, orang sedang menunggu perbicaraan, satu di pengasingan, dan yang lain sedang berlari.

1. Edward Snowden

Pada tahun 2013, ‘Ed’ meninggalkan pekerjaannya dengan kontraktor pertahanan A.S. untuk Hong Kong, dengan membawa 10,000 dokumen yang memperincikan alat pengawasan A.S..

Snowden menyerahkan tuduhan ini kepada wartawan yang selama bertahun-tahun terus melepaskan maklumat dalam pelbagai laporan yang meliputi pengawasan, pengintipan, penggodaman, dan pelanggaran hak-hak sivil.

Edward Snowden diberi suaka di Ecuador tetapi, kerana A.S. membatalkan pasportnya dalam perjalanan, menjadi terkandas di lapangan terbang Sheremetyevo di Moscow. Beliau telah diberikan suaka sementara di Rusia, di mana beliau terus hidup sehingga hari ini.

2. Daniel Ellsberg

Daniel Ellsberg mengeluarkan Kertas Pentagon pada tahun 1971 dan memperincikan kebohongan berterusan pentadbiran Lyndon B. Johnson mengenai perang di Vietnam.

  Pengenalan kepada pemodelan ancaman

Dokumen-fotokopi itu adalah salinan Ellsberg yang dapat membuatnya semasa karyanya di RAND Corporation dan, pada mulanya, dia cuba meyakinkan Senator Fulbright untuk membebaskan kertas-kertas itu kepada Senat (kerana Senator tidak dapat didakwa atas sesuatu yang mereka katakan di lantai).

Apabila gagal, Ellsberg menghantar dokumen ke New York Times, yang dengan cepat menerima perintah mahkamah yang melarang mereka menerbitkan atau melaporkan kandungannya.

Ellsberg, yang masih dalam perjalanan dari FBI, menghantar dokumen ke akhbar lain, termasuk Washington Post, yang akhirnya menerbitkan kisah-kisah.

Percubaan Ellsberg pada tahun 1973 mendedahkan bahawa kerajaan telah secara haram menyadap Ellsberg dan juga memecah masuk ke pejabat psikiatrinya untuk mencari maklumat yang mencurigakan. Kes itu dibuang oleh mahkamah.

Kertas Pentagon hanya dikeluarkan sepenuhnya dan disediakan kepada orang ramai pada tahun 2011.

3. Chelsea Manning

Chelsea Manning adalah seorang Penganalisis Perisikan dengan Tentera A.S. yang ditempatkan di Iraq. Beliau mempunyai akses kepada pangkalan data terkelas yang mengandungi video, kabel diplomatik, dan peperangan kayu dari Afghanistan dan Iraq-yang dikeluarkan kepada Wikileaks.

Beberapa kandungan jenayah perang Amerika terperinci di Iraq, termasuk pembunuhan wartawan Reuters dan mereka yang membantu orang yang cedera.

Chelsea Manning memberitahu kenalan dalam talian mengenai tindakannya, yang mengakibatkan penangkapannya. Chelsea menghadapi tuduhan yang boleh mengakibatkan hukuman mati tetapi menerima hukuman penjara maksimum 35 tahun.

Pada 2023, hukuman itu dikurangkan kepada tujuh tahun oleh Presiden Obama, dan dia dibebaskan pada tahun yang sama.

4. Pemenang Realiti

Kontraktor kontraktor tentera A.S. menggunakan Pemenang Reality, di mana dia dapat memperoleh dokumen mengenai campur tangan Rusia pada pilihan raya 2016, yang mana dia telah disediakan untuk penerbitan The Intercept.

  Adakah VPN anda melindungi privasi dan keselamatan anda? Semak sendiri dengan Alat Penguji Leak ExpressVPN yang baru

Pihak berwenang ditangkap Pemenang karena metadata yang ditemukan pada dokumen yang mengungkapkan pencetak yang digunakannya. Dia dijatuhi hukuman lima tahun dan tiga bulan penjara, hukuman paling lama oleh mahkamah persekutuan untuk melepaskan maklumat kepada media.

Ada harapan Pemenang mungkin diampuni oleh Presiden Trump, yang menyuarakan sokongannya terhadap Pemenang dalam Tweet.

5. Shadow Brokers

Broker Shadow adalah kumpulan penggodam (dan pemberi maklumat) aktif sejak tahun 2010. Mereka memberi amaran kepada orang ramai tentang kelemahan keselamatan yang dibuat dan dieksploitasi oleh NSA.

Pemimpin Shadow Brokers adalah Harold T. Martin III, seorang kontraktor dengan syarikat yang sama Snowden bekerja dengannya sebelum dia meniup peluit.

Ada yang membuat spekulasi bahawa Shadow Brokers adalah kerja perisik intelek Rusia, yang bertindak dengan tujuan meruntuhkan NSA dalam operasi globalnya.

Harold T. Martin III kini ditahan dan menunggu perbicaraan.

Bonus: Paul Revere seorang pemberi maklumat?

Paul Revere adalah seorang Revolusioner Amerika yang secara harfiah meletupkan wisel pada tahun 1775, menyedarkan para revolusioner Amerika mengenai ketibaan militia kolonial British.

Walaupun tidak biasa disebut sebagai pemberi maklumat, angkatan tentera British pada masa itu menguasai tanah jajahan. Tindakan kuasa mereka adalah sah, sedangkan revolusi adalah haram.

Melakukan apa yang betul tidak selalu melakukan perkara yang sah, dan banyak wanita dan lelaki yang melakukan apa yang betul dalam menghadapi masa penjara atau bahkan kematian adalah pahlawan.

Ketidakpastian adalah alat penting untuk kekal selamat sebagai pemberi maklumat. Berhati-hati, tetapi dapatkan bantuan, dari wartawan dan peguam dan ahli teknologi yang berwibawa ketika menyedarkan dunia tentang kejahatan yang dilakukan oleh pihak berkuasa.