Apakah kebocoran DNS?

Apakah kebocoran DNS?

Dalam blog sebelumnya, kami membincangkan tentang DNS, bagaimana ia berfungsi, dan mengapa ia dapat memberikan maklumat lebih banyak daripada yang anda harapkan.

Dalam siaran ini, kami akan melihat lebih mendalam mengenai apa yang boleh dilihat oleh ISP dan bagaimana ExpressVPN dapat melindungi privasi anda.

Ringkasnya, kebocoran DNS ialah apabila sambungan VPN anda mendedahkan beberapa atau semua maklumat mengenai permintaan DNS anda kepada pihak ketiga. Kebocoran DNS kebanyakannya terdapat dalam dua bentuk:

  • Permintaan DNS dihantar ke pelayan yang tidak di-host oleh penyedia VPN
  • Permintaan DNS anda dihantar tidak dienkripsi, iaitu, tidak melalui terowong VPN

Apabila kebocoran terjadi, biasanya anda akan menyemak imbas laman web yang mempercayai anda melakukannya secara persendirian, tetapi sebenarnya, ISP anda (atau beberapa pihak ketiga yang mengintai lain) dapat melihat setiap laman web yang anda lawati. Kebocoran sangat menakutkan sekarang di banyak negara ISP diperlukan untuk log dan merekodkan lalu lintas tertentu, dan ISP ATAU bahkan boleh menjual data internet secara sah.

Isu yang berpotensi lebih penting, bagaimanapun, adalah bahawa anda mungkin telah melawat laman web atau mencari kandungan yang tidak anda miliki, di bawah kepercayaan bahawa VPN anda melindungi sejarah internet anda.

Bagaimana kebocoran DNS berlaku?

Kebocoran DNS boleh berlaku untuk pelbagai sebab, tetapi secara meluas mereka jatuh ke dalam tiga kategori:

Penyedia VPN tidak mempunyai perlindungan DNS

VPN anda tidak melindungi permintaan DNS anda, yang hampir pasti bermakna ia dihantar kepada pihak ketiga.

  Sekolah anda menjejaki aktiviti dalam talian anda-inilah yang boleh anda lakukan mengenainya

Perlindungan DNS pembekal VPN tidak mantap

Membina perlindungan teguh terhadap kebocoran DNS tidak mudah, atau murah, dan dilengkapi dengan pelbagai cabaran teknikal yang sukar.

VPN memutuskan sambungan dan mendedahkan permintaan DNS anda

VPN anda tidak memberitahu anda atau melindungi anda daripada sambungan yang jatuh, yang bermaksud komputer anda akan mula menggunakan pelayan DNS ISP anda dan mendedahkan apa sahaja yang anda lakukan pada masa itu.

Bagaimana ujian ExpressVPN untuk kebocoran DNS?

ExpressVPN mempunyai alat uji kebocoran yang berfungsi dengan meminta penyemak imbas anda untuk membuat permintaan DNS ke laman web milik ExpressVPN.

TestVPN DNS Leak Test

  1. Alat uji kebocoran meminta penyemak imbas anda melawat halaman rawak (secara teknikal, subdomain) dari tapak ExpressVPN
  2. Penyemak imbas akan membuat permintaan DNS untuk laman web ini

Oleh kerana ExpressVPN memiliki nama tapak, permintaan DNS dijamin akan datang ke pelayan DNS kami dan dengan itu, alat ujian kebocoran kami. Jika alat uji kebocoran hanya melihat IP pelayan ExpressVPN dalam permintaan DNS, maka anda tidak mempunyai kebocoran. Walau bagaimanapun, jika ada permintaan datang dari ISP anda, kami boleh melaporkannya dengan segera kepada anda sebagai kebocoran.

Untuk melindungi terhadap seorang lelaki di tengah-tengah, nama tapak adalah rawak untuk memastikan permintaan DNS selalu datang ke pelayan DNS ExpressVPN dan bukan pelayan pihak ketiga yang telah cache jumlah jawapan.

ExpressVPN tidak merekodkan hasil ujian kebocoran; kami hanya menawarkannya sebagai perkhidmatan untuk ketenangan hati anda.

Sentiasa gunakan VPN yang dipercayai untuk mengelakkan kebocoran DNS

Untuk mengamankan diri terhadap Lompat DNS, gunakan perkhidmatan VPN yang berkualiti tinggi yang akan mengambil langkah aktif untuk mencegah penyebab kebocoran DNS yang paling umum di tempat pertama.

  5 perkara fesyen yang anda perlukan untuk melawan keadaan pengawasan

Dengan ExpressVPN, anda dilindungi daripada kebocoran DNS kerana aplikasi kami menyekat permintaan DNS kepada mana-mana pelayan DNS lain selain kami. Kami juga memastikan bahawa semua permintaan DNS anda disulitkan dan dihantar melalui terowong VPN.

Apabila aplikasi ExpressVPN mengatakan bahawa anda dilindungi, anda boleh memastikannya permintaan DNS anda tidak bocor ke ISP anda.

Apakah kebocoran DNS?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.