Dalam kemenangan untuk penyokong privasi, DuckDuckGo kini boleh menjadi enjin carian lalai anda di EU

Logo Android melambai bendera DuchDuckGo.

Pengguna Android baru di EU akan mendapat manfaat daripada keputusan antitrust yang dikeluarkan oleh Kesatuan Eropah tahun lepas.

Bermula Mac, pengguna akan diberi pilihan untuk memilih antara empat enjin carian apabila mereka mendaftar dan menyediakan peranti Android. Pemilihan akan menjadi tapak lalai mereka apabila mereka memulakan carian dalam Chrome atau kotak carian rumah Android. Aplikasi khusus pembekal carian lalai juga akan dipasang pada peranti individu.

Google akan tetap menjadi pilihan, tetapi pengguna harus menyatakan secara terangnya keutamaannya untuk tetap menjadi tetapan lalai.

Enjin carian yang sadar privasi DuckDuckGo memenangi proses pembidaan yang kompetitif untuk ditunjukkan sebagai pilihan paling kerap di negara-negara EU. Ini tidak bermakna ia secara automatik akan menjadi enjin carian yang paling popular di kalangan peranti Android di EU, tetapi ia adalah rangsangan yang kuat untuk imej syarikat dan penglihatan keseluruhan.

Mengapa Google dipaksa untuk meminta pengguna untuk memilih mereka?

Satu peraturan penting oleh pengawal selia antitrust EU pada Julai 2023 didenda Alphabet (syarikat induk Google) hampir 5 bilion USD, menyatakan bahawa “Google telah menggunakan Android sebagai kenderaan untuk mengukuhkan dominasi enjin pencariannya. . . [dan] membantah pengguna Eropah manfaat persaingan yang efektif “, menganggap praktik itu menjadi tidak sah di bawah undang-undang UE.

Khususnya, penggubal undang-undang EU menyatakan bahawa Alphabet menjadikannya wajib bagi pengeluar telefon pintar untuk memasang pra-pemasangan aplikasi Google, termasuk carian dan Chrome, jika mereka ingin dapat mengakses Gedung Play.

Ia menambahkan bahawa bayaran yang dilaporkan kepada sesetengah pengilang dan pengendali rangkaian mudah alih menggunakan aplikasi Google secara eksklusif serta menghalangi beberapa daripada menjalankan versi alternatif Android yang berlarut dengan peraturan antitrust.

  Apl pemesejan yang paling selamat pada 2023

Apa yang akan berlaku seterusnya?

Pengguna Android sentiasa mempunyai keupayaan untuk memilih enjin carian lalai selain Google, tetapi pilihannya dikebumikan begitu mendalam di dalam menu tetapan yang kebanyakan pengguna mungkin tidak tahu ia berada dalam kawalan mereka.

Sistem baru ini akan meletakkan pengguna secara terkawal dalam kawalan, kerana mereka akan diminta untuk memilih pilihan enjin carian mereka semasa persediaan. Pilihan berbeza untuk setiap negara di EU, kerana kriteria pemilihan terikat pada sistem lelong.

Setiap pembekal telah menunjukkan kepada Google berapa banyak ia bersedia membayar syarikat itu setiap kali mereka dipilih. Tiga penyedia teratas dipilih dan ditunjukkan kepada pengguna, dengan Google membongkar senarai. Walau bagaimanapun, syarikat terpilih hanya akan membayar jumlah yang ditawarkan oleh tawaran tertinggi keempat dan bukan harganya sendiri.

Amalan ini akan berkuatkuasa pada bulan Mac, tetapi tawaran lelongan akan dikaji semula setiap empat bulan.

Berikut adalah pecahan negara demi negara:

Negara

Pilihan Carian

Austria DuckDuckGo, GMX, Info.com
Belgium DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Bulgaria DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Croatia DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Republik Czech DuckDuckGo, Info.com, Seznam
Denmark DuckDuckGo, Givero, Info.com
Estonia DuckDuckGo, Info.com, Yandex
Finland DuckDuckGo, Info.com, Yandex
Perancis DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Jerman DuckDuckGo, GMX, Info.com
Greece DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Hungary DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Iceland DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Ireland DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Itali DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Latvia DuckDuckGo, Info.com, Yandex
Liechtenstein DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Lithuania DuckDuckGo, Info.com, Yandex
Luxembourg DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Malta DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Belanda DuckDuckGo, GMX, Info.com
Norway DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Poland DuckDuckGo, Info.com, Yandex
Portugal DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Republik Cyprus DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Romania DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Slovakia DuckDuckGo, Info.com, Seznam
Slovenia DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Sepanyol DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Sweden DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
United Kingdom Bing, DuckDuckGo, Info.com
  8 apl untuk melindungi privasi anda dalam talian

DuckDuckGo menguasai pilihan untuk semua negara tetapi UK, di mana Microsoft Bing mempunyai tawaran tertinggi. Ini mungkin kerana pendapatan yang lebih tinggi yang iklan carian di UK tidak dapat dielakkan, berbanding dengan negara-negara seperti Latvia dan Croatia.

Apabila Alphabet pertama mengumumkan niat untuk melelongkan pilihan penyedia carian untuk Android, keputusan itu dikritik hebat oleh Ketua Pegawai Eksekutif DuckDuckGo, Gabriel Weinberg, yang mengatakan bahawa Google akan terus mendapat untung atas perbelanjaan persaingan.

2) Lelongan bayar untuk bermain dengan hanya 4 slot bermakna pengguna tidak akan mendapat semua pilihan yang sepatutnya, dan Google akan menguntungkan dengan mengorbankan persaingan. Kami menggalakkan pengawal selia untuk bekerja secara langsung dengan Google, kami, dan lain-lain untuk memastikan sistem terbaik untuk pengguna.

– Gabriel Weinberg (@yegg) 2 Ogos 2023

Dia nampaknya telah mundur dari sentimennya yang terdahulu, mungkin mengiktiraf bahawa ia adalah satu peluang yang tidak ternilai bagi syarikatnya untuk mendapatkan fikiran dan sentuhan pemikiran pengguna.

Walau bagaimanapun, jika anda menghargai privasi anda, mengkritik iklan yang tidak diminta, dan tidak mahu teknologi pengawasan yang menyeramkan menonton setiap tindakan anda dalam talian, maka berita ini pasti menyebabkan perayaan.

Dalam kemenangan untuk penyokong privasi, DuckDuckGo kini boleh menjadi enjin carian lalai anda di EU
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.