NSA berbanding CIA: Bagaimana untuk melindungi diri anda dari kedua-duanya

NSA v CIA

Pada tahun 2013, Edward Snowden menunjukkan Agensi Keselamatan Negara (NSA) mempunyai alat pengawasan global yang meliputi semua komunikasi digital kami.

Kemudian, pada tahun 2023, Wikileaks mengeluarkan data dari dalam agensi perisikan “lain” A.S., Central Intelligence Agency (CIA).

Kebocoran membongkar kerja-kerja agensi-agensi pengintipan yang berselingkuh secara hermetikal di negara yang paling berkuasa di dunia.

Kami telah belajar bahawa NSA dan CIA sangat berbeza dalam teknik pengintipan dan hacks mereka.

NSA kebanyakannya bergantung pada memintas sejumlah besar data, melanggar protokol penyulitan, dan penyedia telekomunikasi yang menembusi.

Walau bagaimanapun, CIA menumpukan perhatian pada peranti-manusia dan manusia yang menjejaskan titik akhir.

NSA vs. CIA: Bagaimana teknik pengintipan mereka berbeza

Walaupun NSA mungkin cuba untuk memintas dan memecahkan penyulitan semua mesej sembang di dunia, CIA akan cuba mengambil mesej langsung dari telefon anda.

Begitu juga, NSA berminat untuk mengetahui di mana semua kereta adalah pada setiap masa, manakala CIA hanya berminat untuk menggodam kereta anda (dan bagaimana untuk menggunakannya untuk membunuh anda).

Bagaimana NSA mengintip kepada semua orang

Bagaimana NSA meninjau planet ini

NSA tidak mempunyai ejen lapangan. Pekerja mereka hampir secara eksklusif tinggal di lokasi fizikal dan pusat data NSA, terutamanya Fort Meade di Maryland atau Utah Data Center.

Walaupun NSA tidak mempunyai ejen yang ditempatkan di tempat pendengaran di seluruh dunia, ia bergantung kepada bantuan dari agensi lain atau cawangan kerajaan untuk menyusup fisikal infrastruktur internet dunia dan kabel bawah laut.

  Apa yang berlaku apabila sambungan Chrome yang baik menjadi buruk

Kerana ini, anda secara fizikal selamat dari NSA. Mereka mungkin cuba untuk menggodam sistem anda dari jauh, tetapi sangat tidak mungkin mereka akan datang kepada anda sendiri untuk mengambil komputer riba anda (walaupun mereka mungkin memintas dan memasang spyware pada penghantaran anda).

NSA bertujuan untuk “mengumpulkan semuanya,” yang bermaksud mereka ingin membina pangkalan data setiap maklumat yang pernah ditukar di internet.

Penyulitan massa adalah penghalang kepada mesin pengintipan NSA, tetapi tidak mencukupi

Sebelum penyulitan tersebar luas di internet, bajet tahunan US $ 11b NSA menjadikannya mudah untuk menambah data. Dengan mengetuk titik pusat infrastruktur internet global, mereka mengumpul kebanyakan e-mel, panggilan telefon, sesi penyemakan imbas dan data.

Di mana penyulitan digunakan, NSA akan cuba untuk melindungi perlindungan daripada komunikasi. Mengganggu sambungan boleh menipu para peserta memikirkan ada kesilapan. Harapan adalah orang akan kembali ke saluran yang tidak diskret untuk mengelakkan kesilapan yang dibuat.

Sekiranya pelucutan perlindungan tidak berfungsi, NSA akan memasuki pusat data di mana e-mel atau panggilan telefon disimpan atau berkompromi dengan penyedia perkhidmatan. Jika NSA tidak dapat memintas data dalam transit, mereka boleh mengaksesnya di pusat data

Di samping itu, NSA akan cuba melemahkan atau memecahkan sistem penyulitan atau memperkenalkan backdoors (sering melalui pembayaran rahsia). Langkah-langkah terakhir, khususnya, telah menyebabkan rangkaian kita lebih rentan terhadap penggodam.

Sesungguhnya, berdasarkan bajet, saiz, dan kecanggihannya, NSA mungkin yang pertama dapat mencari kelemahan penting dalam produk dan protokol teknologi. Tetapi mereka bukan yang terakhir, dan apa-apa kelemahan, jika tidak ditetapkan segera, akhirnya ditemui oleh kerajaan dan penjenayah lain.

Kerajaan memilih kunci kami, menyelinap ke sekitar kehidupan peribadi kami, dan meninggalkan pintu terbuka untuk orang lain untuk masuk.

  Wi-Fi awam percuma di New York City mendapat harga

Bagaimana CIA menyimpan orang

Bagaimana CIA akan menggodam anda

Tidak seperti NSA, CIA mempunyai ejen di lapangan. Anda boleh mengharapkan mereka mencari anda di mana sahaja anda berada di dunia.

Tetapi CIA tidak memantau atau menggodam internet secara besar-besaran (NSA melakukannya).

CIA menggunakan teknik penggodam untuk mengekstrak kecerdasan secara langsung dari titik akhir, seperti telefon atau komputer anda. Sukar untuk menggodam peranti secara besar-besaran, dan serangan yang disasarkan menggunakan keputusan yang lebih baik.

CIA menggunakan banyak saintis komputer dan penyelidik untuk mencari kelemahan. Matlamat mereka adalah untuk masuk ke dalam peranti anda, sama ada dari jauh atau secara langsung, untuk mengekstrak data dan kecerdasan, atau mungkin juga mengawalnya.

Begitu juga dengan NSA, CIA juga menimbulkan kelemahan bukannya mendedahkan mereka kepada pengeluar.

Bagaimana untuk melindungi diri anda daripada NSA dan CIA

Kecuali kerajaan A.S. telah mensasarkan anda, anda tidak perlu takut kepada CIA.

Ia menyeramkan dan tidak selesa, apatah lagi tidak adil dan menyalahi undang-undang, untuk mempunyai setiap langkah anda direkodkan selamanya oleh NSA. Tindakan mereka juga mendedahkan anda kepada orang lain, seperti penggiat, pemerintah tempatan, atau perusahaan jenayah.

“Kerajaan memilih kunci kami, menyelinap ke dalam kehidupan peribadi kami, dan membuka pintu untuk orang lain masuk.”

Gunakan penyulitan apabila anda boleh. Pertimbangkan menyulitkan e-mel sensitif anda dengan PGP atau beralih ke platform mesej segera yang lebih selamat.

Untuk menghentikan NSA menjejak anda:

 • Sentiasa bayar dengan wang tunai atau Bitcoin
 • Elakkan aplikasi ridesharing dan kedai dalam talian
 • Cari dengan DuckDuckGo
 • Menyulitkan sembang anda
 • Jangan gunakan e-mel
 • Semak imbas dengan Tor dan VPN
 • Sekat iklan dan kuki pihak ketiga
 • Elakkan rangkaian sosial
  Bagaimana anda boleh kehilangan semuanya dengan Bitcoin

Sukar untuk dilakukan, tetapi mematikan telefon anda (atau menyingkirkannya) akan menjadikannya lebih sukar bagi NSA untuk mengesan pergerakan anda. Anda juga boleh membuat usaha untuk hilang sepenuhnya.

Untuk menghentikan penjejakan CIA anda:

 • Gunakan peranti yang menerima kemas kini keselamatan tetap
 • Sentiasa kemas kini telefon dan komputer anda (untuk melindungi daripada kelemahan keselamatan yang diketahui)
 • Jangan tinggalkan peranti anda tanpa pengawasan
 • Jangan letakkan peranti rangkaian yang tidak diperlukan di rumah anda (kamera, TV pintar, peti sejuk)

Dan ingatlah, jika anda menghadapi risiko pembunuhan, elakkan model kereta yang lebih baru sama sekali!

NSA berbanding CIA: Bagaimana untuk melindungi diri anda dari kedua-duanya
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.