Какво е метаданни и какво означава?

Метаданните са термин, който виждаме и чуваме в наши дни. За всеки, запознат с гръцки или латински, значението му може да не е очевидно – тъй като в тези езици „мета“ е съответно за промяна и позиция.

Но „мета“ в метаданните е модерният, самореферентен вид – метаданните са данни за данните. Това са данни, които описват себе си или поне обекта или пакета, към който принадлежи.

Това ръководство ще разгледа какво представляват метаданните и за какво се използва – включително последици за вашата поверителност.

Метаданните започнаха в библиотеката

Накратко, метаданните се използват за организиране на информация, така че да се открие по-лесно и използвайте.

Той започна в библиотеките, като средство за каталогизиране на архивирана информация. Да: известната десетична система на Дюи е ранен пример за метаданни.

Картите от библиотечния каталог ще включват систематизирани данни за всяка книга, като например:

  • Заглавието на книгата
  • Нейният автор
  • Предметната категория
  • Кратък синопсис
  • Каталожен код, който каза на потребителите на библиотеката как да намерят местоположението на книгата

Идеята зад метаданните всъщност не се е променила от създаването на тази система. Току-що стана цифрова и сега се използва за всичко – от организирането на вашата филмова библиотека до насочването на интернет трафик.

В момента генерирате метаданни

Сега знаете какво могат да правят метаданните, доста лесно е да си представите как могат да се използват за организиране на всички видове цифрова информация. И наистина се използва по огромно разнообразие от начини. Ето няколко примера за това как метаданните се използват от услуги, които вероятно използвате всеки ден.

  Поставяне на „Доста добре“ в PGP

електронна поща – Всеки имейл, който изпращате и получавате, включва името и имейл адреса на изпращача и получателя, времето, когато е изпратен, IP адреса, от който е изпратен, и други данни, специфични за съобщението, като темата. Метаданните се използват за изпращане на съобщението до правилното място и след това правилно го организират и показват.

телефон – Телефонните мрежи използват метаданни за свързване на телефонни обаждания и регистриране на данни за разговори за таксуване и други цели. Метаданните могат да включват номера на обаждащия се, време и продължителност на разговора и дори местоположението на GPS на хората, които говорят.

Социални мрежи – Забелязали ли сте как приложения на трети страни, за които се регистрирате чрез Facebook или Twitter, винаги искат достъп до основната ви информация, списък с приятели и други? Това, което правят, е достъп до метаданните, съхранени от вашия акаунт в социалните мрежи, за да ви идентифицират. Вашите харесвания и интереси във Facebook също могат да се считат за лични метаданни за вас, които се използват от услугата за насочване на реклами и предложения за страници, които биха могли да ви заинтересуват..

уеб страници – Метаданните са почти това, което прави търсенето в мрежата. Типичните метаданни за уеб страници включват заглавието на страницата, описание, дата на публикуване, ключови думи и много, много повече. Тези метаданни се използват от търсачките за каталогизиране на мрежата, така че можете да търсите лесно.

Цифрови медийни библиотеки – Независимо дали използвате iTunes или имате домашен медиен сървър, метаданните поддържат цялата ви музика и филми подредени и добре показани. Типичните mp3 метаданни включват името на изпълнителя, заглавието на песента, името на албума, годината на издаване и други.

  Инфографика: Лесни за усвояване данни за поверителност и сигурност на интернет

Метаданните се използват и в безброй други ежедневни услуги – от правене на снимка, до гледане на кабелна телевизия.

Метаданните също така правят интернет работа

Друго много важно използване на метаданните е при насочване и обработка на интернет трафик. Без тези метаданни никоя от информацията, която предаваме по интернет, няма да стигне там, където отива.

Както вероятно знаете, данните, изпратени по интернет, са нарязани на управляеми „пакети.“ Всеки от тези пакети трябва да носи информация за местоназначението си, откъде е дошъл и как трябва да се използва. И вие се досетихте – всеки пакет, изпратен по интернет, носи метаданни за да свършим тази работа.

Метаданните и вашата поверителност

Досега трябва да е ясно, че метаданните са наистина, наистина полезни. Но има нещо друго относно метаданните, които всички трябва да знаем.

Повечето от примерите за метаданни по-горе – имейл, телефонни обаждания, социални мрежи и общо сърфиране в интернет – носят лична информация за вас. И вашите лични метаданни се предават по интернет и други мрежи, където трети страни имат достъп до него.

Хората, които могат да имат достъп до метаданните ви, включват:

Хакерите – Зловредните трети страни, които имат достъп до вашите необезпечени данни, могат да го използват, за да наблюдават вашата активност и да откраднат от вас.

Правителствени агенции – Когато агенции като НСА наблюдават вашите дейности, нейните законно получени метаданни, които използват за това.

Маркетолозите – Услуги като Facebook съхраняват мамут количество лични метаданни за вас. И тъй като основният източник на приходи на Facebook е реклама, това е съвсем очевидно защо.

  Какво е надеждна мрежа за доставка и как работят?

Бъдете наясно с метаданните и бъдете сигурни

Метаданните са навсякъде и в много отношения това прави живота ни по-лесен и по-добър. Но си струва да запомните, че в интернет и други обществени мрежи личните метаданни могат да се видят и използват по начини, за които може би не знаете.

Всеки път, когато използвате цифрови услуги, генерирате метаданни за себе си. VPN сигурността може да ви помогне да запазите данните си от трети страни. Но с повсеместния характер на метаданните днес, това е нещо, което всички трябва да останем в течение.

Щракнете тук, за да се върнете към ръководствата за поверителност на интернет на ExpressVPN

Какво е метаданни и какво означава?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.