Най-добрите 9 .onion уебсайтове от дълбините на тъмната мрежа

Трябва да видите сайтове в тъмната мрежа

Какво е тъмната паяжина?

Дълбоката мрежа е онази част от интернет, която не е индексирана от търсачките. Част от дълбоката мрежа е тъмната мрежа, която съществува вътре в многослойни прокси мрежи – известна като тъмни мрежи. От тези тъмни мрежи Тор е далеч най-големият. Наставката на родните му домейни, .onion, се превърна в синоним на свободата в интернет.

Тази статия може да се намери и в тъмната мрежа!

Вземете браузъра Tor (известен също като .onion браузър) и отидете на http://expressobutiolem.onion/blog/best-onion-sites-on-dark-web/.

Но какви сайтове са хоствани в този тъмнет? Какво правят и защо са там? ExpressVPN гордо представя девет от най-известните (не) известни:

(Забележка: Ще ви е необходим браузърът Tor, за да отворите всички връзки към .onion уебсайтове в тази статия и да получите достъп до тъмната мрежа. Можете да получите браузъра Tor тук.)

1. Спечелената от Pulitzer ProPublica

https://www.propub3r6espa33w.onion/Начална страница на лук за ProPublica.

Първата онлайн публикация, спечелила Pulitzer, сега е и първата голяма публикация с адрес .onion.

ProPublica прави много неща по различен начин. Нейният източник на финансиране е дълбокият портфейл на фондацията Sandler и различни други подобни организации.

Разглеждането на работата на ProPublica чрез него .onion работи добре, а самото съществуване на сайта е голяма печалба за поверителност и свободна реч.

  Трите най-големи измами в историята

2. Сайтът на .onion във Facebook

https://www.facebookcorewwwi.onion/

Начална страница на лук за Facebook.

Защо една от най-големите организации, известна с инвазивната си позиция относно неприкосновеността на личния живот и противоречивата политика за ясно име, би имала адрес на .onion?

Въпреки че Facebook може да събира всичко, което казвате и правите на своята платформа, той не е доволен от споделянето на тази информация с други. Facebook също е наясно с опитите на много правителства да ограничат достъпа до инструмент, който позволява на непознати в мрежата да говорят и да си сътрудничат свободно.

.Onion адресът на Facebook не прави много по-лесно поддържането на анонимен акаунт, но прави Facebook по-достъпен на места, където е цензуриран.

3. DuckDuckGo, където Google няма

http://3g2upl4pq6kufc4m.onion/

Начална страница на лук за DuckDuckGo.

Търсите съдържание, но не искате да се откажете от поверителността си? DuckDuckGo е чудесна алтернатива на Google. Търсенето не се регистрира по дизайн. Дори и без възможността да научите за поведението си или да наблюдавате имейла и сърфирането си, DuckDuckGo осигурява прилични резултати. Което повдига въпроса: Наистина ли са необходими широкообхватните техники за наблюдение на Google?

Google над Tor става досадно да се използва, тъй като често подлага търсещите на captchas, за да докаже, че са хора. Но Duck се отличава с бързина, надеждност и поверителност.

4. Портфейлът Wasabi Wallet

http://wasabiukrxmkdgve5kynjztuovbg43uxcbcxn6y2okcrsg7gb6jdmbad.onion

Начална страница на лук за Walabi Wallet.

Wasabi Wallet е портфейл с биткойн, който не само крие всичките си данни в Tor мрежата, но също така ви позволява да “присъедините” транзакциите си с други, за да увеличите анонимността си. Това прави невероятно трудно да разберете на кого плащате.

Процесът струва такса, но за разлика от други услуги за „бъркане“ или „смесване“, няма риск Васаби или някой от неговите потребители да ви измами от вашите монети.

  ExpressVPN добавя тъмен режим към разширенията на браузъра Chrome и Firefox

5. Riseup, анонимният доставчик на имейл и чат за активисти

http://vww6ybal4bd7szmgncyruucpgfkqahzddi37ktceo3ah7ngmcopnpyyd.onion

Начална страница на лук за Riseup.

Riseup е доброволен доставчик на имейл за активисти по целия свят.

Основана около 1999 г. от активисти в Сиатъл, оттогава тя нарасна до над шест милиона потребители по целия свят. Той публикува бюлетин на няколко езика и не само изпълнява Onion услуги за своя уебсайт, но и всички свои имейл и чат услуги.

5. Sci-Hub

http://scihub22266oqcxt.onion/

Начална страница на лук за Sci-hub.

Sci-Hub е платформа, която има за цел да освободи научните знания в света.

Основана от Александра Елбакян от Казахстан през 2011 г., тя е домакин на над 50 милиона научни трудове и ги предоставя безплатно. Това дава на недофинансираните научни институции, както и на хората, безпрецедентен достъп до колективните знания по света, нещо, което е сигурно, за да засили търсенето на човечеството за прекратяване на болести, суша и глад.

6. SecureDrop ви позволява да изтегляте информация анонимно

https://secrdrop5wyphb5x.onion/

Начална страница на лук за SecureDrop.

SecureDrop е софтуер, който всеки може да инсталира за своята местна новинарска организация. Улеснява пускането на информаторите безопасно да пускат изтекла информация в електронна „мъртва пощенска кутия“, която журналистите могат по-късно да отворят.

Инструментът има и функционалност, която позволява на журналистите да комуникират насаме със своя източник. SecureDrop се използва от много новинарски организации, включително ProPublica, The Guardian, The Intercept и The Washington Post. Искате да разгледате изтеклите документи на някои от най-страхуващите се правителства в света?

7. Действителната ЦРУ

ciadotgov4sjwlzihbbgxnqg3xiyrg7so2r2o3lt5wz5ypk4sxyjstad.onion

Начална страница на лук за ЦРУ.

Тор има малко вероятна история. Той е разработен за първи път от ВМС на САЩ, за да помогне на информаторите, публикувани в чужди страни, за да препредават безопасно информацията обратно. В този дух ЦРУ пусна сайт на Onion, за да помогне на хората по целия свят да имат сигурен достъп до ресурсите му.

  Какво е електронен подпис и как работи?

8. Keybase е системата за връзки на криптографски профил

http://fncuwbiisyh6ak3i.onion

Начална страница на лук за Keybase.

Keybase е вълнуваща услуга за идентичност, която има за цел да улесни свързването на присъствието на вашите онлайн идентичности заедно по криптографски начин. Можете да качите PGP ключа си или да накарате сайта да създаде такъв за вас и да го използвате, за да свържете криптографски вашия профил в Twitter, акаунта в Github или биткойн адреса заедно.

Keybase значително повдига летвата за нападателите, които искат да ви представят.

9. Скритата Wiki на .onion

http://zqktlwiuavvvqqt4ybvgvi7tyo4hjl5xgfuvpdf6otjiycgwqbym2qad.onion/wiki/index.php/Main_Page

Начална страница на лук за скритата Wiki.

Как да откриете съдържание, до което търсачките не могат да достигнат? Точно както в старите времена на интернет, тъмната мрежа поддържа множество индекси на сайтове, като The Hidden Wiki.
Тази редактирана от общността .onion Wikipedia съдържа куп връзки към голямо разнообразие от услуги и източници, работещи в тъмната мрежа. Много от тези връзки са несъществуващи и още повече от тях свързват с измами или потенциално незаконни дейности. Кликнете с повишено внимание!

Това е единственият сайт в този списък, който вече има по-дългия и по-сигурен URL адрес на лук във версия 3.

Толкова много страхотни сайтове

Това е в списъка на ExpressVPN домейни .onion, които си заслужава да се посетят, но това дори не е върхът на айсберга. Има толкова много съдържание навън (предупреждавайте обаче, че не всичко е добро).

Харесахме и:

BBC: https://www.bbcnewsv2vjtpsuy.onion/
The New York Times: https://www.nytimes3xbfgragh.onion/
Пиратският залив: http://uj3wazyk5u4hnvtk.onion/
Démocratie Participative: http://dp742web5fzh674o.onion/

Но със съжаление Ви съобщаваме, че The Onion няма сайт за Onion: https://www.theonion.com/

Кои са любимите ви сайтове .onion? Има ли сайтове, които искате да имате адрес .onion? Споделете мислите си в коментарите по-долу!

Най-добрите 9 .onion уебсайтове от дълбините на тъмната мрежа
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.